اتریوم چیست؟
به طور کلی اتریوم یک پلتفرم محاسباتی غیرمتمرکز است که می توان آن را شبیه یک لپ تاپ یا رایانه شخصی در نظر گرفت که روی یک دستگاه اجرا نمی شود در حالی که به طور همزمان روی هزاران ماشین در سراسر جهان کار می کند، به این معنی که مالکی ندارد.
این ارز نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال و بیت کوین، پول دیجیتال را انتقال می دهد گرچه قابلیت های بیشتری دارد به طوری که می توانید کد خود را گسترش دهید و با اپلیکیشن های ایجاد شده توسط سایر کاربران تعامل داشته باشید.
به دلیل انعطاف پذیری بالا، انواع برنامه های پیچیده در اتریوم راه اندازی می شود و توسعه دهندگان نرم افزاری می توانند کدی را ایجاد و راه اندازی کنند که به جای وجود روی یک سرور متمرکز در یک شبکه توزیع شده، اجرا شود به طوری که از نظر تئوری این برنامهها را نمیتوان تعطیل یا سانسور کرد.
دلایل ارزشمند شدن اتریوم
اتریوم توانایی اجرای کدها را در یک سیستم توزیع شده دارد و به همین دلیل برنامه ها قابل دستکاری نیست. آنها به پایگاه داده اتریوم (بلاک چین) اضافه می شوند و می توانند طوری برنامه ریزی کنند که کد قابل ویرایش نباشد.پایگاه داده برای همه قابل مشاهده است، بنابراین کاربران می توانند کد را قبل از تعامل با آن بررسی کنند.
این بدان معناست که هر کسی در هر مکانی، می تواند برنامه هایی را راه اندازی کند که نمی توانند آفلاین شوند. جالبتر اینکه، از آنجایی که واحد اصلی آن یعنی اتر، برای ذخیره ارزش استفاده می شود، این برنامهها میتوانند شرایطی را برای نحوه انتقال ارزش تعیین کنند.
بلاک چین چیست؟
بلاک چین در قلب اتریوم قرار دارد و پایگاه داده ای است که اطلاعات مورد استفاده توسط پروتکل را در خود نگه می دارد. بلاک چین اتریوم، مشابه بیت کوین است، اگرچه داده هایی که ذخیره می کند و نحوه ذخیره آن متفاوت است.برای درک بهتر، بلاک چین اتریوم مانند کتابی است که دائماً صفحاتی را به آن اضافه می کنید. هر صفحه یک بلوک نامیده می شود و با اطلاعات مربوط به تراکنش ها پر شده است.
هنگامی که می خواهیم صفحه جدیدی اضافه کنیم، باید یک مقدار خاص در بالای صفحه قرار دهیم. این مقدار به هر کسی اجازه می دهد که ببیند، صفحه جدید بعد از صفحه قبلی اضافه شده است و به صورت تصادفی در کتاب درج نشده است.
در اصل، کمی شبیه شماره صفحه ای است که به صفحه قبلی اشاره می کند. با نگاهی به صفحه جدید می توان با اطمینان گفت که از صفحه قبلی پیروی می کند. برای این کار از فرآیندی به نام «هش» استفاده می کنیم.
در فرآیند ایجاد هش (شناسه)، بخشی از داده گرفته می شود و یک هش منحصر به فرد را برمی گرداند. احتمال اینکه دو قطعه داده، هش یکسان به ما بدهند بسیار کم است. این یک فرآیند یک طرفه است و شما به راحتی می توانید یک هش را محاسبه کنید، اما تقریبا غیرممکن است که هش را معکوس کنید تا اطلاعات مورد استفاده برای ایجاد آن را بدست آورید.
تفاوت اتریوم و بیت کوین
ارز بیت کوین قصد ایجاد یک سیستم پولی جهانی به صورت دیجیتال دارد به همین دلیل به بلاک چین و انگیزه های مالی، متکی است و چندین نوآوری کلیدی را معرفی کرده است که امکان هماهنگی کاربران در سراسر جهان را بدون نیاز به یک حزب مرکزی فراهم می کند.بیت کوین به کاربران این امکان را می دهد که با اجرای یک برنامه بر روی کامپیوتر خود، در مورد وضعیت پایگاه داده مالی در یک محیط غیرمتمرکز و بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر، به توافق برسند.
بیت کوین به عنوان یک بلاک چین نسل اول شناخته می شود زیرا سیستم بلاکچین آن، به صورت پیچیده ساخته نشده که یک نقطه قوت در مورد امنیت آن است و برای اینکه بتواند امنیت را در لایه اول خود اولویت بندی کند، عمداً انعطاف ناپذیر نگه داشته شده است. در حقیقت، زبان قرارداد هوشمند در بیتکوین بسیار محدود است و برنامههای خارج از تراکنشها را به خوبی در خود جای نمیدهد.
به طوری که نسل دوم بلاک چین ها توانایی بیشتری دارند و علاوه بر تراکنشهای مالی، این پلتفرمها درجه بیشتری از قابلیت برنامهریزی را فراهم میکنند. ارز اتریوم آزادی بیشتری برای توسعه دهندگان فراهم می کند تا با کدهای خود آزمایش کنند تا اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DApps) ایجاد کنند.
اولین موج نسل دوم بلاک چین، اتریوم بود و تاکنون مهم ترین آن باقی مانده است و شباهت هایی به بیت کوین دارد و توانایی انجام عملکردهای مشابه را دارد اما در زیر لایه های خود، این دو بسیار با هم متفاوت هستند و هر کدام مزایای خاص خود را نسبت به دیگری دارند.
نحوه کار اتریوم
می توان اتریوم را به عنوان یک ماشین حالت (ابزار ریاضی برای توصیف پردازش توسط یک ماشین است و نحوهی واکنش ماشین به رویدادهای مختلف را بیان میکند) تعریف کرد، به طوریکه شما در هر زمان، یک عکس فوری از تمام مانده حساب ها و قراردادهای هوشمند به شکل فعلی دارید.
بعد از برخی اقدامات وضعیت بهروزرسانی میشود، به این معنی که بعد از هر تغییری تمامی گره ها بروزرسانی شده و فورا آن را نمایش می دهند.قراردادهای هوشمندی که بر روی اتریوم اجرا میشوند توسط تراکنشها ایجاد میشوند. هنگامی که کاربر یک تراکنش را به یک قرارداد ارسال می کند، تمامی گره های موجود در شبکه کد قرارداد را اجرا می کنند و خروجی را ثبت می کند.
این کار با استفاده از ماشین مجازی اتریوم (EVM) انجام می شود که قراردادهای هوشمند را به دستورالعمل هایی تبدیل می کند که رایانه می تواند آن ها را بخواند، برای به روز رسانی وضعیت، مکانیزم خاصی به نام استخراج (ماینینگ) استفاده می شود. ماینینگ یا همان استخراج توسط الگوریتم اثبات کار، که بسیار شبیه به بیت کوین است، انجام می شود.